Inschrijven

Veelgestelde vragen

Snel op zoek naar antwoorden.

We hebben een paar vragen voor je op een rij gezet om het je makkelijk te maken:

Waarom moet ik inloggen of inschrijven op deze site?

M-Pact dient zich te houden aan de Nederlandse Privacywetgeving. Op deze manier worden jouw gegevens zo goed mogelijk beschermd en kunnen we jou zo goed mogelijk ondersteunen.

Wie kan de kandidatenbank inzien?

Als je jezelf hebt ingeschreven als vrijwilliger, krijg je de vraag of je profiel in de 'Kandidatenbank' getoond mag worden. Ons advies is om daar 'JA' aan te vinken en zorg dat je jouw voorkeuren juist hebt aangevinkt en een goede foto van jezelf erbij plaatst. 
Alleen de inschreven organisaties kunnen de kandidatenbank inzien.
Dat betekent dat, als jij je profiel op de kandidatenbank hebt staan, jij een streepje voor hebt op al die andere kandidaten!

Hoe plaats ik een vacature?

U moet zich eerst inloggen*. Vervolgens kunt u onder 'Mijn actieve vacatures' (te vinden onder uw persoonlijke menu, rechts boven in uw scherm) een nieuwe vacature invoeren. De nieuwe vacatures worden door M-Pact gelezen en op vacant gezet zodra deze accoord bevonden is.

*Vacatures kunnen alleen geplaatst worden door maatschappelijke organisaties of daaraan gekoppelde contactpersonen.

Wat is het verschil tussen de Vacaturebank en 053Doet?

Vacature

In de vacaturebank vind je vacatures voor verschillende leuke vrijwilligerswerkzaamheden. Sommige voor lange duur, andere als een project met een begin en eind datum.

053Doet!

Onder 053Doet kan je een tijdelijke klus bij iemand of voor iemand aanbieden of vragen. Denk bijvoorbeeld aan een theaterbezoekje met een lichamelijk gehandicapte, af en toe een praatje maken met iemand die zich eenzaam voelt, een reparatie uitvoeren aan de keuken van een oude man. Of denk aan het onderhouden van een tuintje of het schilderen van een keuken voor iemand die dat zelf niet kan. Een echte Noaberdienst dus. Gewoon; omdat het gezellig en fijn is iemand uit de brand te helpen.

Mag ik Vrijwilligerswerk doen naast een uitkering?

Jazeker!

Mensen met een uitkering mogen in principe vrijwilligerswerk doen. Er zijn wel regels aan verbonden. Bij alle wetgeving rond vrijwilligerswerk met een uitkering moet het wel om echt vrijwilligerswerk gaan. Dit houdt in dat:

 • Het vrijwilligerswerk onbetaald is. Wel mag de vrijwilliger een vergoeding krijgen voor daadwerkelijk gemaakte onkosten óf gebruik maken van de vrijwilligersregeling.
 • Het vrijwilligerswerk wordt gedaan bij organisaties die geen vennootschapsbelasting betalen of  een sportvereniging,  sportinrichting of ANBI zijn.
 • Het vrijwilligerswerk verdringt geen betaalde arbeid.

Daarnaast heeft elke specifieke uitkering weer eigen regels met betrekking tot het melden van het vrijwilligerswerk, de sollicitatieplicht en de vrijwilligersvergoeding. 

Wil je meer weten kijk dan op onze site onder vrijwilligers. Je vindt daar veel links naar informatieve sites! 

Hoe zit dat met vrijwilligersvergoeding?

In de volgende gevallen krijg je een vrijwilligersvergoeding:

 • Je hebt afgesproken dat je voor jouw inzet per uur een vergoeding ontvangt. Je bent 23 jaar of ouder. Je krijgt een vergoeding van maximaal € 4,50 per uur, met een maximum van € 150 per maand en € 1.500 per jaar. Deze maximumbedragen gelden voor het totaal van de vergoeding voor jouw inzet.
 • Je hebt afgesproken dat je voor jouw inzet per uur een vergoeding ontvangt. Je bent jonger dan 23 jaar. Je krijgt een vergoeding van maximaal € 2,50 per uur, met een maximum van € 150 per maand en € 1.500 per jaar. Deze maximumbedragen gelden voor het totaal van de vergoeding voor jouw inzet.
 • Je hebt niet afgesproken dat je voor jouw inzet per uur een vergoeding ontvangt. Je ontvangt een vergoeding die zo laag is dat deze niet in verhouding staat tot de omvang en het tijdsbeslag van het werk. Dan mag de vergoeding maximaal € 150 per maand en € 1.500 per jaar zijn. Deze maximumbedragen gelden voor het totaal van de vergoeding voor jouw inzet.

Als je alleen deze vrijwilligersvergoedingen krijgt, dan zijn deze onbelast. De organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk doet, hoeft deze vergoedingen niet aan de Belastingdienst door te geven.

Voor meer informatie kan je kijken op onze site onder vrijwilligers. Je vindt daar veel handige links onder ' Informatie'.

Ik wil tijdelijk vrijwilligerswerk doen, hoe zit dat?

Je kan prima tijdelijk vrijwilligerswerk doen. In onze vacaturebank vind je tal van leuke vacatures. Door in je profiel aan te geven op welke dagen en tijden je beschikbaar bent, is de match snel gemaakt!

Zit er niets voor je tussen? Bel dan met een Matchadviseur (053-4323304). Je kunt ook een afspraak maken zodat we samen met jou op zoek kunnen naar iets passends.

Welke wijkindeling houdt M-Pact aan?

Wij houden dezelfde wijkindeling aan als de Wijkteams in Enschede:

 • Centrum
 • Noord (Noord en Twekkelerveld)
 • Oost (Oost buiten & Glanerbrug en Oost binnen)
 • West (Patmos-Stadsveld en Boswinkel-Boekelo)
 • Zuid (Helmerhoek, Stroinkslanden, Wesselerbrink)

Mijn vraag staat hier niet tussen, wat doe ik nu?

Heb je een vraag die hier niet is beantwoord? Stel je vraag dan direct aan ons.
Wij doen dan ons best om je vraag te beantwoorden.